Учебници от 1.  до 7. клас, които са в печатни

...
Учебници от 1.  до 7. клас, които са в печатни
Коментари Харесай

Учебниците с повече от 288 страници - в два тома

Учебници от 1.  до 7. клас, които са в печатни издания с по над 18 коли, към този момент ще се изготвят като два обособени книжни тела. Целта е да олекнат раниците на децата. Това планува нов член,  който се прибавя към Наредба 10 за познавателните книжки, учебниците и образователните пособия. Тя бе призната през декември 2017 година като крачка към олекотяването на ученическите чанти, като разреши пълноцветен щемпел на учебници на обемна хартия, която е по-лека.

Сега МОН прави последваща стъпка и предлага разделянето на учебниците с доста страници в два тома, както и още няколко промени във връзка с оформлението и наличието. Проектът за промените е подложен на публично разискване до 23 март.

До него се стига, откакто дирекция „ Учебници и учебна документи “ в МОН провежда поредност от срещи с родители, ученически шефове и издателства за разискване на промени  с цел олекотяване на ученическата раница.

В момента е в ход процедура по оценяване и одобрение на познавателни книжки за 5- и 6-годишните подготваци по 6-те просветителни посоки в предучилищна възраст. В хода на работа са установени някои незадоволително ясни формулировки по отношение на държавния учебен стандарт за наличието, графичния дизайн и полиграфическото осъществяване, а също и по механизма за оценяване и одобрение.

Освен разделянето на учебниците в два тома, препоръчаните за разискване промени са  в няколко насоки. По отношение на наличието се конкретизира условието да се разясняват освен новите понятия, а и последователността на тематиките да е в сходство с образователната стратегия, когато това е посочено категорично.

Отпада електронният вид на образователното пособие да съдържа аудиофайл, защото той е включен в електронния вид на плана на учебник.

По отношение на графичния дизайн и полиграфическото осъществяване се актуализират техническите характерности на плътността на обемната хартия и грамажа на картона на кориците, като се уточняват и употребяваните формати. Целта още веднъж е олекотяване.

Очакваните резултати от препоръчаните промени са свързани с повишение на качеството, точност и обективност при оценяване на плановете за учебници, което ще докара и до понижаване на възраженията против изготвяните систематизирани оценки. Ще се реализира и по-голяма бистрота за участниците в състезанията, а изгодата за учениците ще е олекването на чантите.

Отварят достъпа до електронните учебници

Освен че работи да олекнат хартиените учебници, МОН уголемява и достъпа до електронните. Това ще се случи, в случай че бъде признато предлагането за смяна на Постановление 79 на Министерски съвет за безплатните учебници. До момента то регламентираше даването на безвъзмездни за децата учебници и познавателни книжки до 7. клас. В него обаче няма наредба, съгласно която да се употребяват гратис и електронните учебници, създадени от издателствата дружно с книжните. Масова процедура в последните години е да се вършат такива „ близнаци ” на друг притежател.

За да станат налични и електронните, в този момент МОН предлага смяна в постановлението. Тя вкарва понятието „ електронно четим учебник ”, под което ще се схваща досегашният електронен учебник, подобаващ напълно на наличието на книжния. Предвиждат се и спомагателни средства за достъп до електронното наличие. Той ще става, като тези учебници ще бъдат качени в основан от МОН портал - Национална електронна осведомителна система. Проектът е подложен на публично разискване до 23 март и към този момент е координиран с дирекция „ Модернизация на администрацията ”. Очакваните изгоди са достъп на повече деца до образователното наличие и олекване на раниците им, защото в клас ще употребяват електронния учебник и няма да носят книжното тяло.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР